Buick 8 Coupe


Buick

Kad sam prije tri godine završio restauraciju Chevroleta mislio sam da je to moj jedini oldtimer u životu, a onda u jesen 2009. ugledah na Ebay-u prekrasnog coupea iz 1941 god. koji je čitav svoj vijek, 70 godina, bio u Arizoni.
Pošto su snijeg, sol i kiša nepoznanica u pustinjskim uvjetima auto je bio zdravog lima i originalne boje, naravno potpuno izblijedile. Nije bio skup i odmah sam se dogovorio sa vlasnicima pa sam brojao dane kad će ga kontejner donijeti u naš grad. Zahvaljujući mome prijatelju Nenadu auto je stigao početkom ožujka 2010. god.
Vlasnici Jim i Dalene Eastham su ga kupili od šogora za svoj medeni mjesec, prije 50 god. Pošto su vrlo emotivno vezani za buicka tražili su da im redovno šaljem slike svih faza restauracije. Nisu mogli vjerovati da se van Amerike može tako obnoviti automobil.
Buick sport coupe iz 1941. godine, 8 cilindara, redni motor, 128 ks, 4380 cm3 u Americi se smatra predratnim vozilom jer su oni u rat ušli 1942. i sva automobilska industrija je prešla u ratnu proizvodnju. Tako je buick proizvodio tenkove i avionske motore sve do 1946 god. Iz tog razloga proizvedeno je svega 1500 komada ovog modela. Smatra se da ih danas ima svega 80-100 u svijetu, dakle vrlo rijedak i reprezentativan primjerak predratne automobilske tehničke kulture.
Od sveg srca se zahvaljujem našim vrhunskim majstorima, znalcima koji su dio sebe utkali u ovaj projekt:

  • Slobodanu Panteliću, automehaničaru
  • Josipu Šeferu, autolimaru
  • Donaldu Josipoviću, autoelektričaru
  • Ivanu Muiću, autolakireru
  • Majni, autolakireru
  • Ćani Latalu, tapetaru
  • Kreši Zegi, sveznalici

Također veliko hvala mnogim prijateljima koji su mi na razne načine pomogli da završim ovaj lijepi automobil, a posebno Nenadu Matijaševiću koji mi je nesebično odradio ogroman posao.


Video


Galerija


copyright 2019